Dieta ma wpływ na stan całego organizmu, w tym na kondycję i zdrowie oczu. Odpowiednia podaż składników odżywczych to najlepsza inwestycja w dobre samopoczucie i dobre widzenie. Czasami jednak przydatna jest suplementacja niektórych witamin i mikroelementów. Sprawdź, jakie produkty powinny regularnie gościć w Twoim menu i kiedy oraz jakie składniki odżywcze suplementować, by zadbać o oczy.
Od czego zależy zdrowie oczu – składniki odżywcze ważne dla wzroku
Dobra kondycja narządu wzroku zależy od wielu czynników, w tym od tego, czy się wysypiamy, ile czasu spędzamy przed monitorem komputera lub ekranem telewizora, naszego wieku, tego, czy i jak często przebywamy w zadymionych lub klimatyzowanych pomieszczeniach, od uwarunkowań genetycznych, ogólnego stanu zdrowia i wielu innych kwestii.
Jednym z najważniejszych aspektów mających wpływ na stan oczu jest dieta. Właściwie skomponowana i zbilansowana może uczynić dla naszych oczu wiele dobrego. Monotonna i nieuwzględniająca ważnych dla narządu wzroku składników odżywczych dość szybko przyniesie odwrotny efekt.
Składniki pokarmowe szczególnie ważne dla oczu to: witaminy A, D, B, C i E, kwasy omega-3 i mikroelementy takie jak cynk, luteina i zeaksatyna. Ich niedobór w diecie i – co za tym idzie – w organizmie może przyczynić się do różnego typu problemów, w tym pogorszenia kondycji narządu wzroku.
Zbyt mała ilość witaminy A może powodować uczucie suchości oka i problemy z wyraźnym widzeniem, niedobór witamin z grupy B skutkuje takimi dolegliwościami jak bóle głowy i oczu, nadwrażliwość na światło lub światłowstręt, przy zbyt małej ilości witaminy D może pojawić się wydzielina z oczu, a przy niedoborze witaminy C – zaczerwienie oczu. Pamiętajmy też, że nadmierne spożycie cukru i żywności przetworzonej szkodzi oczom podobnie jak zbyt mała ilość witamin i minerałów [1].
Dieta dla oczu – co jeść, by zadbać o dobre widzenie
Dieta dobra dla oczu to przede wszystkim przestrzeganie zasad piramidy żywieniowej, która w jasny sposób pokazuje, które produkty spożywcze i jak często spożywać, a których lepiej unikać [2].
- Menu odpowiednie dla zachowania dobrej kondycji oczu powinno zawierać produkty bogate w kwasy omega-3, takie jak migdały, orzechy, tłuste ryby morskie i owoce morza oraz oleje roślinne tłoczone na zimno, zwłaszcza olej lniany i rzepakowy.
- Ważny dla oczu cynk znajdziemy m.in. w orzechach, wątróbce, żółtych serach, kaszy gryczanej, jajach, rybach i brązowym ryżu.
- Brązowy ryż i kasze to także bogactwo witamin z grupy B, którą znajdziemy też w roślinach strączkowych, nabiale, drożdżach i warzywach takich jak kapusta i marchew.
- Produkty zasobne w witaminę A to wątróbka, marchew, szpinak, dynia, jarmuż, mango oraz żółtka jaj.
- Witaminę E znajdziemy w migdałach, ziarnach słonecznika i oleju słonecznikowym oraz sojowym.
- Podstawowym źródłem witaminy D jest światło słoneczne, a z produktów spożywczych ryby morskie i nabiał.
- Witaminę C w dużych ilościach zawierają owoce (porzeczki, owoce róży, aronia) oraz warzywa (papryka, cebula, natka pietruszki).
Zadbajmy, by włączyć te produkty do codziennej diety, a nasze oczy z pewnością na tym skorzystają.
Kiedy przydatne są suplementy dla dobrej kondycji oczu?
Suplementy to dobry sposób na uzupełnienie codziennej diety, zwłaszcza gdy mamy wątpliwości, czy pokrywa ona codzienne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, na przykład podczas stosowania diety eliminacyjnej [3]. Dla dobrej kondycji oczu można sięgnąć na przykład po suplement diety Ocuvite Complate zawierające 180 mg kwasów tłuszczowych omega-3, a także cynk, witaminę C i E, luteinę i zeaksatynę. Kapsułki Ocuvite Complate są przydatne zwłaszcza przy występowaniu zespołu suchego oka. Zaleca się wówczas dodatkowo stosować naturalne krople nawilżające powierzchnię oka.
Suplementacja witamin i innych składników odżywczych to dobry sposób, by zadać o prawidłowe widzenie, pamiętajmy jednak, jak bardzo ważne są zdrowe nawyki żywieniowe. Odpowiednia dieta jest ważnym czynnikiem profilaktyki zespołu suchego oka, zapobiega przedwczesnemu starzeniu się narządu wzroku i poprawia komfort widzenia u osób noszących soczewki kontaktowe [1].
Źródła:
- Józef Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, Opta Therapy, ol. 4/Nr 2(14)/2017 (s. 117-120).
- W: Gawęcki J., Roszkowski W. (ed.). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2009: 313-328.
- Brzozowska A, Olędzka A. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności.