Skip to main content
START: TARACZA:

Prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego warunkuje odporność organizmu na alergie i  zakażenia. Obniżenie odporności przekłada się również na kondycję narządu wzroku. Poznaj sposoby, jak wspomóc układ immunologiczny za sprawą diety i trybu życia oraz kiedy wskazana jest suplementacja witamin i składników mineralnych.

Jak działa układ immunologiczny?

Układ odpornościowy to nasza wewnętrzna ochrona. W momencie, gdy system odpornościowy rozpoznaje zagrożenie, czyli szkodliwy czynnik, który wniknął do organizmu, produkuje przeciwciała oraz uruchamia mechanizmy mające na celu obronę przed „wrogiem” – w przypadku alergenów jest to np. wyrzut histaminy, czyli hormonu odpowiedzialnego za reakcję uczuleniową i stan zapalny [1].

W przypadku chorób wirusowych typowych dla okresu jesienno-zimowego, np. grypy czy przeziębienia, odpowiedzią układu odpornościowego będzie m.in. podwyższona temperatura, która ma na celu zwiększyć zdolność organizmu do pozbycia się zarazków. Układ odpornościowy neutralizuje wolne rodniki, zwiększa aktywność limfocytów i pobudza produkcję białych krwinek do walki z wirusami i innymi drobnoustrojami [2]. To najlepszy strażnik, którego głównym zadaniem jest ochrona organizmu.

Na naszą odporność wpływ ma wiele czynników, takich jak dieta, tryb życia, w tym ilość snu, zdolność radzenia sobie z sytuacjami stresowymi i ogólna kondycja organizmu. Niekorzystny wpływ na odporność ma m.in. cukrzyca, którą charakteryzuje podwyższony poziom glukozy we krwi [3]. Osłabienie układu immunologicznego zwiększa podatność na zachorowania, dlatego tak ważne jest wspieranie organizmu i prawidłowego funkcjonowania naszej odporności.

Odporność a wzrok

Osłabienie układu odpornościowego może również negatywnie oddziaływać na wzrok. Wśród czynników, które niekorzystnie wpływają na odporność, wymienia się niedobory składników odżywczych w diecie, siedzący tryb życia, palenie papierosów i niedostateczną ilość snu. Warto wiedzieć, że papierosy niszczą komórki odpornościowe i nie tylko mają fatalny wpływ na drogi oddechowe, ale także na oczy, powodując podrażnienia powierzchni oka oraz zaburzenia w produkcji filmu łzowego.

Co na wsparcie odporności?

Jeśli chcemy wesprzeć swój organizm i układ odpornościowy, powinniśmy w pierwszej kolejności przyjrzeć się swojej diecie i temu, jak funkcjonujemy na co dzień. Dla dobrej odporności ważna jest codzienna dawka aktywności fizycznej, najlepiej na świeżym powietrzu, niezależnie od pogody. Mroźna aura (niska temperatura) sprzyja hartowaniu organizmu i stymuluje układ odpornościowy, więc także zimą nie powinniśmy stronić od spacerów i rekreacyjnego uprawiania sportu.

W naszej diecie powinny znaleźć się produkty bogate w witaminy: C, D, witaminy z grupy B (np. kwas foliowy, witamina B12) oraz mikroelementy takie jak cynk i selen. Powinniśmy jeść warzywa, owoce, nabiał, produkty pełnoziarniste oraz te z zawartością zdrowych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 [4]. Ważne także jest, by się wysypiać i umieć walczyć ze stresem, który w nadmiarze ma niekorzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu.

Kiedy sięgnąć po suplementy diety?

Preparaty na wsparcie  odporności zazwyczaj mają w swoim składzie zestaw witamin i mikroelementów potrzebnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Suplementy nie mają właściwości leczniczych i nie mogą być traktowane jako zamiennik zrównoważonej diety, jednak warto po nie sięgnąć na przykład w okresie jesienno-zimowym czy gdy stosujemy dietę eliminacyjną [5]. Dla dobrej kondycji oczu sprawdzi się Ocuvite Complete zawierający m.in. witaminy (C i E), cynk i kwasy omega-3 w tym  sporą porcję kwasu DHA , którego spożycie w ilości 250 mg dziennie przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia.

Materiał powstał we współpracy reklamowej z Bausch + Lomb.

Bibliografia:

  1. Monika Świerczyńska-Krępa, Alergia, „mp.pl” [online], Link , data dostępu 10.02.2023.
  2. Ewelina Dymarska, Czynniki modulujące układ immunologiczny człowieka,
    Zeszyty Naukowe Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej im. Witelona w Legnicy nr 19 (2) / 2016.
  3. Paweł Drągowski i in., CUKRZYCA JAKO PROBLEM SPOŁECZNY I EKONOMICZNY, Polski Przegląd Nauk o Zdrowiu, 2 (39) 2014.
  4. Ewelina Dymarska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss, WPŁYW SPOSOBU ODŻYWIANIA NA UKŁAD ODPORNOŚCIOWY. IMMUNOMODULACYJNE DZIAŁANIE KWASÓW TŁUSZCZOWYCH, WITAMIN I SKŁADNIKÓW MINERALNYCH ORAZ PRZECIWUTLENIACZY, Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, s. 222–231.
  5. Brzozowska A., Olędzka A., Suplementacja jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności. W: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. Red: J. Gawęcki, W. Roszkowski. Warszawa, PWN, 2009.

Podziel się ze znajomymi: