Oczy, podobnie jak cały organizm, potrzebują składników odżywczych, by funkcjonować prawidłowo. Dowiedz się, jakie witaminy i mikroelementy mają wpływ na narząd wzroku, jaka dieta jest dobra dla wzroku i jakie suplementy warto zastosować, by wspomagać widzenie.
Jakie składniki odżywcze są ważne dla prawidłowego widzenia?
Oczy to niezwykle wrażliwy organ. Niedobór składników odżywczych może przyczynić się do tzw. kurzej ślepoty, zaćmy, zwyrodnienia plamki żółtej, uszkodzeń siatkówki czy pogorszenie jakości filmu łzowego, co ma niekorzystny wpływ na ostrość widzenia i może prowadzić nawet do utraty wzorku.
- Dla prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku ważna jest m.in. witamina C, która wzmacnia ściany naczyń krwionośnych oczu (ich kruchość może prowadzić do krwotoków podspojówkowych uszkadzających wzrok) [1].
- Na proces widzenia wpływ mają również witaminy A i E [1].
- Korzystne dla oczu są również kwasy tłuszczowe omega-3 i luteina, czyli związek chemiczny występujący naturalnie w żółtku jajek, olejach roślinnych, owocach i warzywach. Jej niedobór może prowadzić do uszkodzeń w siatkówce oka powodowanych przez wolne rodniki.
- Dla zdrowia oczu ważna jest też witamina D oraz cynk [1].
Odpowiednia ilość witamin i mikroelementów w diecie pełni ważną funkcję w ochronie wzroku i wzmocnieniu oczu.
Dieta dla zdrowych oczu – witaminy na wzrok
Korzystny wpływ na kondycję oczu ma dieta bogata w witaminy, sole mineralne i kwasy tłuszczowe omega-3. Zaleca się włączyć do diety produkty będące źródłem witaminy C, takie jak papryka czerwona i zielona, kapusta oraz borówka, szpinak, marchew i jarmuż, które zawierają także witaminę A i cały zestaw innych składników odżywczych będących doskonałymi przeciwutleniaczami zwalczającymi wolne rodniki.
W diecie powinny znaleźć się również migdały, ziarna słonecznika i oleje roślinne bogate w witaminę E oraz zdrowe kwasy tłuszczowe. Naturalnym źródłem witaminy D jest światło słoneczne, pewną jej ilość zawierają też ryby morskie i nabiał. Dieta wzmacniająca wzrok powinna zawierać też cynk, który znajdziemy na przykład w orzechach, żółtych serach, kaszy gryczanej, jajach, rybach i brązowym ryżu.
Ograniczyć warto natomiast tłuszcze pochodzenia zwierzęcego i biały cukier [2]. Pamiętajmy też, że oczy wymagają odpowiedniego nawodnienia, co oznacza konieczność wypijania przynajmniej 1,5 litra płynów dziennie.
Suplementy diety na poprawę kondycji wzroku
Starannie skomponowany zestaw składników mineralno-witaminowych to dobry pomysł, by dodatkowo wspierać wzrok. Poziom witamin mających wpływ na jakość widzenia może być niewystarczających z różnych względów: niewłaściwych nawyków żywieniowych lub diety eliminacyjnej [3].
Suplementacja powinna uwzględniać witaminy mające działanie przeciwutleniające i wzmacniające naczynia krwionośne, kwas omega-3, luteinę i mikroelementy. Dobrym wyborem jest na przykład preparat Ocuvite Complete zawierający 180 mg kwasów tłuszczowych omega-3, cynk, witaminę C i E, luteinę i zeaksatynę. Przy zespole suchego oka zaleca się dodatkowo regularne stosowanie kropli nawilżających z kwasem hialuronowym.
Dobry wzrok na długie lata? Tak, to możliwe, jeśli odpowiednio zadbasz o dietę, sen i profilaktykę zapobiegającą chorobom oczu. Witaminy dla oczu w postaci tabletek z apteki to dodatkowe wsparcie mogące wpłynąć na poprawę wzroku.
Bibliografia:
- Gawęcki J., Roszkowski W. (ed.). Żywienie człowieka a zdrowie publiczne. PWN, Warszawa 2009: 313-328.
- Kotwas, Składniki pokarmowe wpływające na stan narządu wzroku, Opta Therapy, ol. 4/Nr 2(14)/2017 (s. 117-120).
- Brzozowska A, Olędzka A. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności.